HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Промоција Сијаринске Бање и пројекта спа центра “Сијарина Спа“

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Наташа Ранитовић, председница Кластер здравственог, велнес и СПА туризма Србије је на Конференцији која је одржана у Румунској бањи “Herculane“ у Afrodita Resort & Spa центру, представила учесницима конференције, румунским новинарима и представницима румунских туристичких агенција, пројекат Римски бањски спа центар "Сијарина Спа" у Сијаринској бањи.

По предању име Сијаринска Бања потиче од имена “Сија Ирина” (Сеја Ирина), која је у доба Византије била господарица овог краја, као утицајна велепоседница и сестра жене Јустинијана I.

Обзиром да општина Медвеђа обилује рудним и минералним богатствима, али и термалним изворима, наслеђем из Римског периода у Сијаринској Бањи је отпочела промоција римског културног наслеђа и оживљавање локалитета.

Представнице Кластер и велнес туризма обишле су Сијаринску Бању и Леце и посетили неке од римских локалитета, којима је територија општине Медвеђа богата. Трагови рударске активности, из различитих епоха,  видљиви су у остацима рударских окана и објектима за топљење руде. Експлоатација рудног блага имала је велики значај за привреду Римског царства. Римљани су експлоатисали и благо рудника Леце. Први путеви и прва насеља били су условљени  управо рударском активношћу. Експлоатисали су самородно злато у површинским деловима на Расовачи, а вероватно и полудраго камење – аметист, опал и ахат.

О томе сведоче локалитети који се непосредно везују за рударску активност: окна, остаци топионичарских пећи, шљачишта, као и називи за поједине локалитете. У току је пројектовање и промоција будуће приче.

Едукација младих под називом „Wellness путовање“ одржаће се 09. маја у Основној школи „Горња Јабланица“ у Медвеђи, где ће ученици показати своје знање о Јабланичком крају кроз квиз знања.

 

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top