HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

Бибиотека у Медвеђи обележила свој дан

ПДФ Штампа Ел. пошта

-

Општинска библиотека “Петар Петровић Његош” из Медвеђе основана је 16. марта 1964. године под називом Јавна матична библиотека „Вук Караџић“. Као таква, Библиотека је била и остала најважнија установа културе за Општину и њене грађане. 

Обзиром да општина Медвеђа по први пут обележава датум оснивања библиотеке на овакав начин, директорица ове установе, Тијана Пејић се захвалила грађанима на чувању и неговању традиције читања књиге. 

“Иако је прошло 57 година од оснивања, и налазимо се у новом дигиталном добу где је приступ онлине књигама на дохват руке, наши читаоци су задржали навику да посете библиотеку и одаберу књиге из широке понуде којом се једна мала средина попут Медвеђе, може похвалити. Поред рада са корисницима библиотека се бави прикупљањем, обрадом, чувањем и дигитализацијом библиотечке грађе из завичајног фонда. Наша библиотека је модерна и подстиче младе нараштаје на развијање интелектуалних слобода и креативности. У том смеру смо и унапредили наш рад активностима на друштвеним мрежама као новим видом комуникације са корисницима. Све то је одрађено по препоруци Министарства културе и информисања. Ми имамо Завичајно одељење на које смо јако поносни као и велику колекцију књига на страним језицима, при чему предњачи литература на албанском језику, са преко 3000 наслова. У току прошле године без обзира на ванредну ситуацију све време смо радили са корисницима. Врло важна сарадња нам је са Предшколском установом „Младост“, обзиром да током дечије недеље уводимо децу предшколског узраста у свет књиге и читања и тако добијамо будуће кориснике наше Библиотеке” - истакла је Тијана, као диретор ове културне установе.

Поводом овог значајног датума, општинска библиотека је наградила појединце у више области. Највернији читалац са 32 године чланства у Библиотеци је Ана Ћирић, наставник српског језика у пензији. Највреднији у категорији дечијег узраста је Божидар Миленковић, ученик 6. разреда ОШ „Горња Јабланица“. У категорији одраслих највише књига је прочитала Гордана Зејак, радник Дома здравља Медвеђа. Најстарији члан, Ђорђе Михаиловић има чак 90. година и још увек је активни читалац. 

Након пригодног програма, за крај Општинска библиотека се за дивну и плодоносну сарадњу захвалила најпре Културном центру под чијим кровом је и смештена установа, док је за медијску подршку захвална локалном Радију Медвеђа. Као највеће дародавце, од оснивања до данас наводи Народну библиотеку Србије, Универзитску библиотеку “Светозар Марковић”, Библиотеку матице српске, Руски фонд културе, Универзитетску библиотеку из Ниша, Удружење бораца народноослободилачких ратова Медвеђа и истакнуте појединце захваљујући којима је Библиотека у Медвеђи проширила свој библиотечки фонд.

 

161303080 1108567232981088 376188826624010804 o

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top