HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Светски дан планете Земље
Датум догађаја:
22. април
Категорија:
Догађаји

Опис

Дан Земље је назив за два различита празника које у пролеће сваке године обележавају становници северне хемисфере. Оба празника имају за циљ да повећају свест људи о угрожености животне средине, као и да се за њих ангажује што шира јавност.

Еквиноксни Дан Земље

У многим земљама се еквиноксни Дан Земље слави почетком пролећа на северној хемисфери. У том моменту је дужина дана и ноћи изједначена. На јужном полу почиње шестомесечни мрак, док на северном полу почиње шестомесечни дан. Једнакост разлика је симбол Дана Земље, када се разлике заборављују и природа почиње да се обнавља.

Овај годишњи догађај обележава почетак Дана Земље који се традиционално започиње звоњењем звона. Дан Земље је створен да људе подсећа на одговорност за планету на којој живе. Уједињене нације славе Дан Земље сваке године 21. марта. Дана 26. фебруара 1971. генерални секретар Уједињених нација је потписао декларацију и у времену еквинокса зазвонио Звоно Мира у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Џон Маконел је као први увео идеју глобалног празника зван Дан Земље при Унесковој конференцији за животну средину 1969. Исте године је дизајнирао заставу Земље. Први Дан Земље је прогласио је 21. марта 1970. градоначелник Сан Франциска Џозеф Алиото. У Тант је подржавао идеју и иницијативу Џона Маконела. Секретар Уједињених нација Валдхајм је наставио том традицијом. Године 1975. амерички конгрес и председник Форд проглашавају Дан Земље на дан мартовског еквинокса.

Дан Земље 22. април

Јануара 1970. амерички сенатор и еколошки активиста Гејлорд Нелсон одлучује да се национална обука о животној средини зове Дан Земље и да се одржава 22. априла. У доба политичког активизма и студентских протеста Дан Земље привлачи многе репортере који о томе извештавају. Сенатор Нелсон препушта организацију студентима и одабира Дениса Хајеса за координатора.

Многи грађани се прикључују и Дан Земље као празник постаје веома успешан у Сједињеним Америчким Државама. Уз то сенатор Нелсон следеће године проглашава трећу недељу у априлу као „Недељу Земље", која постаје национални догађај. У сенци Дана Земље 1971. Амерички конгрес усваја већину закона за заштиту животне средине.

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top