HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Сретење - Дан државности
Датум догађаја:
15. фебруар
Категорија:
Догађаји

Опис

Сретење Господње представља један од дванаест највећих хришћанских празника. Сврстава се у Богородичине празнике, а обележава се 2/15. фебруара у знак сећања на представљање Господа његовој пастви, односно први сусрет отелотвореног Господа са човеком. Према Господњем закону, који је обнародован преко Мојсија, жене које су на свет донеле мушко дете 40 дана нису смеле додирнути никакву светињу, нити су смеле улазити у храм Господњи. Рођење женског детета, подразумевало је дупло дужи период, одн. трајало је 80 дана. Тај период везује се за време које је неопходно да се жена очисти од крвопроливања. По истеку тог периода, жене су биле у обавези да заједно са дететом ступе у храм и представе га (посвете) Богу и црквеној заједници. Жртвени дар, који су биле у обавези да принесу Творцу, било је једногодишње јагње, једна грлица и један голуб или две грлице/два голуба (у зависности од материјалних могућности).

Поштујући Господњи закон, Богородица и Праведни Јосиф су 40. дана по Христовом рођењу ступили у jерусалимски храм, доносећи (због сиромаштва) две грлице као жртвени дар. У храму се сретоше са старцем Симеоном, чије је упокојење било условљено доласком Месије. Наиме, преводивши Стари завет, са хебрејског на грчки језик, старац је посумњао у онај део Исаијиног пророчанства, који говори о Христовом рођењу из утробе чисте девице. Да би се уверио у речи Господње, старац је морао да поживи 360 година. Угледавши Свету породицу у јерусалимском храму, а посебно Марију која је била обасјана божанском светлошћу, старац се обрадова и узе Младенца у наручје. Доживевши сусрет са Месијом, обратио се Творцу речима: „Сад отпусти с миром слугу твога, Господе, према речи твојој, јер видеше очи моје спасење твоје (Лк. 2, 29-30)".

Сретење Господње се са највећом чашћу најпре почело славити у Јерусалиму, последљих деценија четвртог века. Након тога његова прослава се постепено ширила по читавом хришћанском свету. У Риму је оно започело још у петом веку. У Цариграду се први пут спомиње за врме цара Јустинијана, који је његово обележавање установио 542. године. Празновање Сретења, по наредби цара Јустинијана поред редовног служења Свете литургије, подразумевало је и целоноћно бденије са литијом, уочи празничног дана. Сретење Господње се у читавом хришћанском свету празнује у знак сећања на сусрет  Бога са човеком, односно у славу и част Спаситеља и Богородице. У Српској православној цркви прославља се вишедневно. По Типику започиње свеноћним бденијем, вече уочи празника, а на сам празнични дан служи се Света архијерејска литургија. Потом се, сходно Православном литургијском календару, слави и у наредних седам дана, да би се окончало оданијем Сретења, 10/23. фебруара.

У многим домовима овај дан се празнује и као крсна слава, док у народу постоји веровање да се на Сретење сусрећу зима и лето. По предању, медвед у то време излази из своје пећине и уколико се не врати у њу то је знак да је зими дошао крај.

 

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top