HOT Business - шаблон joomla Книги
  • Ћирилица
  • Shqip

pitajte predsedika

logo-informator

ozakonjenje baner

logo-objedinjena-prcedura

logo virtuelni maticar

 evrtic

 ologo

javne nabavke

logo-zahtev-informacije

baner pitanja i odgovori

Инвестирајте у Медвеђу

Пријавите комунални проблем

dokumenta-publikacije

biracki spisak

Архива текстова

E-маил Штампа

Догађај 

Назив догађаја:
Дан сећања на жртве холокауста, геноцида
Датум догађаја:
22. април
Категорија:
Догађаји

Опис

Холокауст је име за систематски државни прогон и геноцид над различитим етничким, верским и политичким групама људи за време Другог светског рата од стране нацистичке Немачке и њених савезника.

Геноцид је међународни злочин намерног потпуног или делимичног уништавања националних, етничких, расних и религиозних група. Спада у најтежу врсту злочина против човечанства. За разлику од етничког чишћења, где је циљ да се територија "очисти" од одређене групе људи, код геноцида је циљ физичко истребљење.

У складу са изменама Закона о националним и другим јавним празницима, које је српски парламент усвојио 5. децембра 2011. године , 22. април се обележава као нацинални Дан сећања на жртве холокауста, геноцида и фашизма уопште у Другом светском рату. Почев од 2012. године, Србија обележава овај дан. Овај датум је изабран јер је 22. априла 1945. године група лигораша из злогласног логора Јасеновац покушала пробој из логора.
Пробој из логора Јасеновац извршило је 600 од преосталих 1073 логораша, заточених у Циглани. Исти дан, само неколико сати касније, започео је и пробој заточеника из Кожаре. Пробој је преживело око 100 заточеника (пронађени су различити подаци 107, 87, 118).

Од свих логора, логори Аушвиц и Јасеновац су најупечатљивији примери размера страдања у Другом светском рату и монструозности злочина које су нацисти и њихови сарадници вршили над недужним народима.
Логор Јасеновац је био логор смрти у околини истоименог градића у Независној Држави Хрватској за време Другог светског рата. Био је то вишенаменски логор, али пре свега логор смрти за оне који се нису уклапали у појам расне чистоте (Срби, Јевреји и Роми). У овом логору су коришћени најразноврснији облици мучења. У логорима Јасеновац и Стара Градишка бруталности са којом су људи убијени превазилази све оно што чак ни најболеснији ум није могао да замисли и спроведе.. Људи у Јасеновцу више нису били људска бића већ објекти подесни за иживљавање.

Злочини у Србији у Другом светском рату подразумевају масовна погубљења, присилна покрштавања, депортације у логоре, прогоне и друге ратне злочине. На територији Србије било је више логор, од кјих су најпознатији: логор на Бањици-Београд, логор Јајинци-близу Београда, логор Сајмиште-Земун, Црвени крст-Ниш, Бубањ-близу Ниша, Логор Сремска Митровица, Јабука, Ледине, Драгинац...

Много људи је убијено и ван логора и губилишта, масовним стрељањима у циљу одмазде ( Крагујевац, Краљево...), рацијама ( Новосадска рација, Рација у Бачкој) у покретним гасним коморама и другде.

Predsednik-rs

Vlada-rs

image001

 dobra uprava banner

 eUprava

skgo

images

Evropski-PROGRES

 vodic baner

SP Logo osnovni

Baner Pecat 211x81

 Znak srp

            SRPS ISO 9001:2015

izbori banner

 budzet banner 

resursi baner

mapa invalidnos

progbudzet

Vrtic-LOGO

Туристичка организација општине Медвеђа

logogej

interna reviz

zastitnik banner

 

 

 

 

Временска прогноза

top